Harry Kaak 80 jaar

Harry Kaak uit Gennep is afgelopen zaterdag 80 jaar geworden. Voor Harry een mooie leeftijd om een stapje terug te doen in zijn activiteiten als vrijwillig molenaar op De Reus in Gennep en Nooit Gedacht in Afferden. Alleen de Gerardamolen in Heijen blijft hij zoals hij zegt ’tot z’n laatste dagen’ trouw. Reden voor Molenstichting Gennep om de jarige Harry te bedanken met een mooie ruiker en een lekker brood gemaakt van kerststoldeeg van bakker Harry Arts. En waar kon dat beter gebeuren dan op de Gerardamolen in Heijen, de molen waar Harry circa 25 jaar geleden als vrijwillig molenaar begonnen is.

Harry Arts en Arnold Roelofs van de Gennepse Molenstichting zijn veel dank verschuldigd aan Harry Kaak. Want dankzij zijn inzet gaan de wieken van deze monumentale industriële gebouwen nog steeds rond. Harry ontwikkelde zich ook tot instructeur molenaar en nam tevens examens af. Zeker 20 leerlingen heeft hij opgeleid. Zes daarvan houden nu de molens in de gemeente Gennep draaiende.

Dat is niet altijd zo geweest. Tot het midden van de vorige eeuw waren molens de motor van de industriële vooruitgang. Dat veranderde snel toen windkracht niet langer meer nodig was. Vele molens raakten daarop in verval. Her en der kwam men toen tot het inzicht dat dit stukje industriële pracht behouden moest blijven. Ook in de gemeente Gennep waar in 1998 in samenwerking met de gemeente Molenstichting Gennep werd opgericht. Molens werden gerestaureerd en het vak van molenaar veranderde in dat van vrijwillig molenaar.

Toen Harry op 55-jarige leeftijd met pensioen ging begon hij met zijn opleiding tot vrijwillig molenaar. Na afronding begon hij op de Gerardamolen in Heijen te draaien, verrichtte hij diverse klusjes en verzorgde rondleidingen. Toen de Heijense molen werd gerestaureerd kon Harry zijn passie uitleven op De Reus in Gennep. Later kwam daar ook nog molen Nooit Gedacht bij.

Molenstichting Gennep adviseert mensen met belangstelling voor het vak van vrijwillig molenaar op een zaterdagmiddag eens bij de Gerardamolen of op woensdagmiddag bij De Reus binnen te lopen.

Harry Kaak en Arnold Roelofs

Arnold Roelofs(rechts op foto) overhandigt namens Molenstichting Gennep bloemen aan Harry Kaak.

Bakker Harry Arts had voor Harry Kaak een speciaal brood van kerststoldeeg gebakken.