Aart Mul

“Late roeping als vrijwillig molenaar”

Ik ben Aart Mul. Geboren in Amsterdam in mei 1944, sinds 1978 woonachtig in Boxmeer maar pas sinds eind 1916 actief geworden als vrijwillig molenaar. Naar Boxmeer gekomen voor een functie in de R&D Intervet. Met ons gezin (echtgenote, 2 zonen en 1 dochter) in Boxmeer gebleven om na enkele functies elders toch weer in Boxmeer te komen werken, bij Hendrix Int. R&D, later Nutreco R&D. Na mijn pensioen in 2009 verder gegaan als zzp-er/consultant in de ontwikkeling van toevoegmiddelen voor diervoeders. Veel gewerkt in de proefvoerfabriek van Hendrix in Heijen, maar toen nog geen ambities om vrijwillig molenaar te worden. Wel interesse in techniek, maar vooral in stoommachines en scheepsdiesels. Daarom vrijwilliger geworden bij het ‘Historisch Stoomgemaal De Tuut’ in Appeltern. In 2016 gaan kijken naar een andere voor mij interessante activiteit als vrijwilliger in een technische omgeving. Getwijfeld tussen de stoomtreinen op de Veluwe en de molens in het Land van Cuijk e.o.. Dank aan diverse molenaars waar ik me mocht oriënteren: o.a.  Harry Kaak, Harm van Es, Theo van Bergen en John Houben. Vanaf begin 2017 als mio begonnen in Oeffelt, maar al snel daarna heel veel ervaring mogen opdoen in andere molens in het Land van Cuijk o.a.. in Beugen, Gassel, Rijkevoort, St. Hubert, Gennep en in Plasmolen. Wel altijd met de toegewijde wekelijkse instructie van John Houben en Theo van Bergen. Mijn tijd als mio heb ik daardoor als een rijke en leerzame tijd ervaren. De gastvrijheid en collegialiteit van de vrijwillige molenaars vond ik opmerkelijk. In 1918 gevraagd door Mari Goossens om toe te treden tot de redactie van ‘De Molenvriend’. In november 2019 Proefexamen gedaan op ‘De Nije Krijter’ bij Volkel, na een fijne kennismakingsperiode met deze standerdmolen. Dank aan Ad van Summeren en Cees Logtens.

Daarna een nieuwe kennismakingsperiode op de grote stenen bovenkruier ‘Eendracht maakt macht’ in Meterik ( L.). Veel geleerd van Michiel Baltussen, Thijs Rens en Sef Oxley. Door een eigen stommiteit bij het examen in 2022, toch niet geslaagd. Een geluk bij een ongeluk ! Voor mijn herexamen mocht ik in de Corona-tijd een lange periode ervaring opdoen op de Zaanse achtkant ‘De Bijenkorf’ in Gemert. Samen met 3 andere kandidaten een geweldige tijd gehad en heel veel kunnen malen. Met veel dank aan Jurgen van Stiphout, Ton van Duijnhoven en mio Adriana.  Op 29 juni 2021 alle 4 geslaagd !.
Al in 2017 kennis gemaakt met de eigenaren van ‘De Bovenste Plasmolen’ (Emma en Fiep) en met de molenaars, Peter, Karel en Theo. Een voorrecht om daar in de zomermaanden te mogen assisteren.
Inmiddels was ik ook al regelmatig actief op de ‘Heimolen’ in St. Hubert, bij Walter Cornelissen, die daar al enige tijd alleen draaide. Vanaf juni 2021 daar dus als vaste 2e molenaar.

In 2019 werd Sabine Hillebrecht gevraagd of we met een aantal molenaars de geheel gerestaureerde stenen grondzeiler, de ‘ Lohmühle’ in Duisburg-Baerl regelmatig zouden kunnen laten draaien.

Geen molenaars ! Het bleek moeilijkere dan gedacht, maar we hopen dat het toch gaat lukken in 2024.
Via Peter Pouwels raakte ik ook steeds meer betrokken bij molen ‘De Reus’, In 2021 ook vast lid van het team. En daarmee ook bij de familie Coopmans en bij de Molenstichting Gennep.

Naast interesse in de molentechniek is mijn motivatie om als vrijwillig molenaar een bijdrage te leveren aan het behoud en beleving van het cultureel en industrieel erfgoed ‘molens’ en aan het ambacht van molenaar.

Aart Mul

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?