Jan Coopmans – eigenaar Molen “de Reus” †

Molenaarsbedrijf

Molen “De Reus” is sinds 1923 in bezit van de familie Coopmans. In 1923 kochten Jean Coopmans en Aldegonda Fleuren de molen. Jean Coopmans was molenaar van 1923 tot 1955. Jean en Aldegonda stierven allebei in 1955. Jan Coopmans, zoon van Jean, nam de molen over en was molenaar van 1955 tot 1971. Door economische omstandigheden stopte Jan met het molenaarsbedrijf. In 1999 is het molenpakhuis verbouwd tot woning voor dochter Jeanine.
Instructiemolen
Vanaf 1978 is “de Reus” instructiemolen. De eerste vrijwillige molenaar, tevens instructeur, was Nick Wortman uit Oeffelt. In de eerste jaren werden hier gemiddeld 6 leerlingen opgeleid. Deze mannelijke leerlingen moesten 2 jaar lang op verschillende molens het molenaarsvak praktisch leren met de nodige theorie. Niet alleen mannen! Nu is Coby Weerts uit Venray onze eerste vrouwelijke vrijwillige molenaar. Harry Kaak is vanaf 2002 vrijwillige molenaar en instructeur. Harry heeft circa 20 vrijwillige molenaars opgeleid op deze molen. Sinds enkele jaren is hij tevens officieel examinator voor “De Hollandse Molen”.
Molen in actie
Elke woensdagmiddag is “de Reus” van 13.00 tot 16.00 geopend, Je kunt de molen dan in bedrijf zien en een rondleiding krijgen van de vrijwillige molenaars. Tijdens de Limburgse Molendag en de Nationale Molendag is de molen opengesteld voor publiek. Op afspraak “draaien” wij ook voor o.a. scholen, communieklassen, bejaarden, bedrijven en families. Bruidsparen kunnen na overleg hier hun fotoreportage maken. Met de Nijmeegse Vierdaagse worden de 50 km lopers voor dag en dauw al verwelkomd door een draaiende en met vlaggen versierde molen. De molen dient ook als communicatiemiddel. Bij een sterfgeval worden de wieken in rouwstand en bij een huwelijk in vreugdestand gezet.
De huidige eigenaar, Jan Coopmans, gaat dagelijks naar de molen om te kijken of alles in orde is en zorgt hij voor het onderhoud rondom de molen. Ook op woensdagmiddag en op alle open dagen is Jan actief betrokken als vrijwillige molenaar op “de Reus”.
Met deze vrijwillige molenaars wordt onze molen draaiende gehouden. Zij mogen zeker in het zonnetje gezet worden. Molenaars bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid al die jaren!

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?