Harry Kaak

Opleiding begonnen in 1997 op molen Jan van Cuijk in Cuijk. Na wat omzwervingen op o.a. de molen van Wanroij en Overasselt, kwam ik in Oeffelt op de Vooruitgang. Molenaar/instructeur Theo van Bergen heeft mij toen klaargestoomd voor het landelijk examen “vrijwillig molenaar”. De theorielessen heb ik gevolgd in Hilvarenbeek en Arnhem (Klarendal).
In juni 2000 ben ik voor windmolenaar geslaagd op de molen in Oisterwijk.
Na mijn slagen ben ik meteen gaan draaien op de Gerarda in Heijen. In 2002 werd er met een grote renovatie gestart en kon er dus niet gedraaid worden. De renovatie van de Reus in Gennep was net klaar en toen kon ik voorlopig bij Jan Coopmans gaan draaien totdat de Gerarda gereed zou zijn. Maar dat “voorlopig” is een blijvertje geworden en nu draai ik op beide molens.
Al enkele jaren ben ik ook officieel instructeur en neem ik ook examens af.
Op beide molens heb ik een twintigtal leerlingen opgeleid voor vrijwillig molenaar en zijn minstens 14 oud-leerlingen geslaagd voor het examen en draaien op molens in Nederland en Duitsland. De andere molenaars die ik heb opgeleid draaien op de Gerarda en de Reus.
Omdat een molen niet alleen van wind draait doen we ook alle kleine klusjes en onderhoudswerkzaamheden in en om de molen, dus ook gras maaien.
We hebben regelmatig bezoekers op de molen die we rondleiden. Leuk is dat we ook groepen krijgen van o.a. de basisscholen, verenigingen en families.
Van de Molenstichting Limburg heb ik in 2013 de penning van verdienste ontvangen.
Ik draai nu nog 3 keer per week een molen: woensdagmiddag op de Reus, zaterdagmiddag de Gerarda en op vrijdag de Nooitgedacht in Afferden.

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?