Frans Rademakers

Mijn naam is Frans Rademakers, woon al 30 jaar in Boxmeer en ik ben 53 jaar oud. Al tientallen jaren wilde ik molenaar worden maar het kwam er nooit van. Door verbouwing van oud huis, geboorte dochter Lieke en al wat er zo in de weg kan zitten van het beoefenen van een echte hobby.
10 jaar geleden toen ik op mijn werk tijd kreeg voor een cursus elektrisch schakelen, dacht ik dat ik dan meteen voor die hobby tijd vrij moest gaan maken, en startte de opleiding tot vrijwillig molenaar in Oeffelt bij Theo en John. Dat bleek zwaarder dan ik dacht maar wel leuk, maar echt leuk werd het toen ik voor de stage op een andere dan de opleidingsmolen aan het rondkijken ging.
Ik kwam toen toevallig langs de molen in Heijen, die draaide zo stoer en zo niet passend in de omgeving dat ik vanzelf nieuwsgierig werd naar haar geschiedenis. Harry heeft me rondgeleid en ik ben er nooit meer weggegaan. Daar werd nog echt gemalen, voor de bakker in het begin nog, en Harry en ik zijn beiden geen types om 3 uur koffie te drinken en hebben ook geen angst voor gereedschap en zweet. De molen in Heijen is uniek, vind ik, vanwege haar geschiedenis als poldermolen en hoe je die overal terugvindt. Van de ingang van de belt tot de kruiring in de kapzolder. Met recht een levend monument.
De mooiste momenten zijn wanneer je een klus klaart, zoals het in de originele kleur schilderen van de deuren of het met witkalk schilderen van de betonnen ramen. Het met stevige wind malen of een storing oplossen. Vaak komen er ook schoolklassen of ooit naar Canada vertrokken Nederlanders op bezoek, maar het meeste plezier beleef ik altijd aan de rondleidingen voor geïnteresseerde jongeren, vaak uit het buitenland. Wanneer je die ontzag kunt laten voelen voor de molenmakers die zoveel honderden jaren geleden molens ontwierpen die nog steeds draaien… Monumentaal!

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?