Coby Weerts

Bij mijn opleiding tot molenaar gaf mijn instructeur aan dat het tijd werd ook andere molens te bezoeken. Ik kwam terecht bij de Reus in Gennep waar Harry Kaak aan de licht stond. Harry draait ook op de Nooit Gedacht in Afferden en op de Gerarda in Heijen. Ik heb toen vele woensdagen in Ottersum en vrijdagen in Afferden les gekregen. Op de Nooit Gedacht draaide toen ook Frank Heeren. Harry en Frank gaven gestructureerd les, iedere week startten we met een bespreking van het weer.
Na het behalen van mijn molenaarsdiploma ging ik op beide molens meedraaien. Erg goed om ervaring met alle voorkomende werkzaamheden te krijgen. Harry, als timmerman, leerde me de kneepjes van de zaagtechniek. En Jan Coopmans leerde me hoe een buis doormidden te zagen.
Toen Harry instructeur werd kwamen er ook diverse leerlingen op de molens. Goed om je theorie bij te houden. En gezellig praten over molens en hun techniek, ook tijdens de koffiepauze. Het is erg leuk om in een wat groter ‘molenteam’ te werken. Je kunt elkaar helpen tijdens molendagen zodat je zelden alleen staat. Je hebt dan alle tijd om rondleidingen te geven en te laten zien hoe graan tot meel gemalen wordt. Het geeft een goed gevoel wanneer kinderen na een rondleiding met een kleurplaat en een zelf gezeefd zakje meel vrolijk de molen ziet verlaten.

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?