Op zaterdag 28 juli 2018 ontving de Molenstichting Gennep de gemeentelijke onderscheiding, de Ganapja. Reden daarvoor is de inzet van de stichting om de drie beeldbepalende molens in gemeente Gennep in stand te houden, dankzij grote betrokkenheid van de zeven vrijwillige molenaars en het bestuur dat zorgt voor evenwicht in financiën en onderhoud.

door Chris Smits

Het bestuur en de vrijwillige molenaars van de Molenstichting hebben met hun enorme inzet een substantiële bijdrage geleverd aan de instandhouding van het Genneps cultureel erfgoed. In de afgelopen 20 jaar hebben zij ervoor gezorgd dat de drie molens in Gennep (De Reus), Ven-Zelderheide (Rust na Arbeid) en Heijen (Gerarda) er prachtig bij staan. De molenaars voeren allerlei klein en groot onderhoud uit aan de molens. Molenaar Harry Kaak is officieel instructeur en heeft vele molenaars opgeleid. Zo houden zij het ambacht in leven. De drie molens draaien op vaste tijdstippen en zijn toegankelijk voor publiek. Scholen, verenigingen en voorbijgangers krijgen er rondleidingen en voor de kinderen is er altijd een kleurplaat en een zakje zelf gezeefd meel. Gemeente Gennep waardeert het werk van de Molenstichting zeer en bekroont dit met het uitreiken van de Ganapja.

Unesco

In 2017 is het beroep molenaar toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco. Unesco stelt dat molens en de molenaars een belangrijke sociale en culturele rol in de Nederlandse samenleving spelen en een iconische waarde hebben. Daar sluit gemeente Gennep zich volledig bij aan.

Mensen die veel voor elkaar betekenen

De gemeentelijke onderscheiding ‘Ganapja’ kan zowel worden toegekend voor langdurige inzet als voor een eenmalige intensieve inspanning. Iedereen kan een persoon of organisatie voordragen bij de gemeente. Bij de onderscheiding hoort een beeldje gemaakt door keramist Ger Franssen uit Heijen, waarin twee mensen te zien zijn die elkaar ondersteunen.

Deel dit bericht

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan een van onze molens?